Aandachtspunten voor een ‘nat-laboratorium’

9 aandachtspunten bij de ontwikkeling van een laboratorium voor “nat-testen”

Het ontwikkelen van een betrouwbaar nat testlaboratorium dat nauwkeurige resultaten oplevert, is een cruciaal onderdeel van elke bedrijfsstrategie voor merken, kledingfabrikanten en onafhankelijke testhuizen.

Waarom is een nat laboratorium nodig?
Tests zoals kleurechtheid bij wassen, kleurechtheid bij wrijving, kleurechtheid bij licht (verwering), waterafstotendheid en nog veel meer – moeten worden uitgevoerd in een gecontroleerde laboratoriumomgeving om de effectiviteit van de test en de betrouwbaarheid van de resultaten te waarborgen. Een watervoorziening is cruciaal voor dit soort tests.

Laboratoria waar dit soort testen wordt uitgevoerd, hebben geen speciale eisen op het gebied van airconditioning of decoratie. Er zijn echter belangrijke overwegingen die u moet maken, bijvoorbeeld; ze moeten gemakkelijk te reinigen zijn, oppervlakken en fittingen hebben die bestand zijn tegen chemicaliën en voldoende ruimte moeten bieden om op een later tijdstip extra grote items, zoals extra wasmachines, toe te voegen.

1. Locatie:
Het is geen goed idee om de testinstrumenten op dezelfde open locatie te plaatsen als de laboratoriumverf- en afwerkingsmachines, omdat er altijd de mogelijkheid is dat kleurstof of chemicaliën de snelheidstestinstrumenten kunnen vervuilen – en dit kan
resultaten.

2. Temperatuur:
In warmere klimaten zijn er veel hete machines, en het werk omvat veel staan en lopen. Een comfortabele temperatuur bieden voor uw werknemers om te werken is een voordeel.

3. Grootte en constructie:
De ruimte moet groot genoeg zijn om tegemoet te komen aan onmiddellijke en verwachte toekomstige behoeften en moet worden gebouwd met normaal bouwmateriaal.
Toegang tot een buitenmuur is wenselijk, zodat apparatuur zoals wasdrogers en zuurkasten naar de atmosfeer kunnen evacueren.
Er zijn geen speciale deuren vereist en vensters zijn acceptabel.

4. Vloeren en muren:
De vloeren en wanden moeten van keramische tegels zijn in een geschikte lichte kleur en kunnen boven deze hoogte worden geverfd met semi-matte lichtgekleurde verf.

5. Elektrische voeding:
De elektrische voeding en andere relevante diensten moeten worden uitgevoerd in trunking rond de muren met dubbele stopcontacten op twee meter afstand van elkaar. Als geautomatiseerde instrumenten worden geïnstalleerd, moet hiervoor een beschermde voorziening worden voorzien.

6. Verlichting:
Verlichting kan eenvoudige TL- of LED-verlichting zijn, zolang het werkgebied maar goed verlicht is. Elke kleurbeoordeling moet worden uitgevoerd in een gespecialiseerde lichtkast.

7. Werkbanken:
Werkbanken moeten een geschikte werkhoogte hebben om rechtop te kunnen werken. Ze moeten 60-75 cm. diep zijn.
De werkbladen moeten bestand tegen chemicaliën en spatbestendig zijn.
Onder de werkbladen moet een selectie van kasten en laden beschikbaar zijn.
Droogplanken die op dezelfde manier zijn gemaakt als die welke worden gebruikt voor het conditioneren van monsters in het geconditioneerde laboratorium, moeten worden geleverd als afzonderlijke vrijstaande eenheden, of onder de werkbladen worden gemonteerd. Er moeten minimaal 5 planken van 60 x 60 cm zijn.

8. Water:
In de meeste laboratoria kan het water dat nodig is voor algemeen gebruik drinkwater zijn, hoewel voor sommige specifieke toepassingen onthard water de voorkeur heeft.
Het water dat wordt gebruikt voor het maken van alle testoplossingen en ook voor gedetailleerde chemische analyse moet zuiver water zijn dat wordt geproduceerd door een de-ionisatie (of in sommige omstandigheden destillatie)installatie. Een goede drinkwaterstandaard is geschikt als toevoer voor de ionisator.

9. Drainage
In deze ruimte wordt veel water gebruikt en daarom moet er een geschikt afvoersysteem zijn – dit kan afkomstig zijn van de testmachines, de afvoeren en ook voor vloeroppervlakken die worden gebruikt voor gebieden waar krimptests worden gedroogd.
Spoelbakken, bij voorkeur gemaakt van roestvrij staal, moeten voorzien zijn van warm en koud water en kranen van hoog niveau.